BLOG

Subskrybuj kanał blogu

KatalogiWpisAchronologicznyTematycznyPoczytnościPopularnościOcen

Jak taniej gotować wodę - część II - czajnik elektryczny vs. indukcja

piątek, 5 kwietnia 2013
Tematyka: ekonomia, elektroenergetyka, fizyka, matematyka, pieniądze

Pamiętacie wpis o tym, czy taniej gotować na gazie czy na prądzie? Wspomniałem wtedy, że nie miałem możliwości zbadania indykcji. Jako, że obecnie mam taką możliwość, postanowiłem powtórzyć doświadczenie.

Niestety warunków idealnie nie odtworzę, a brak obecnie pieca gazowego nie pozwala przeprowadzić ponownego testu zużycia gazu do zagotowania wody. Jednak porównałem bezpośrednio czajnik elektryczny oraz płytę indukcyjną z funkcją Booster (przyspieszenia gotowania).

Do doświadczenia zostały wykorzystane:

  • Czajnik elektryczny z płytą grzejną o mocy znamionowej 2500-3000 W (dla obliczeń zostanie przyjęta moc 2750 W).
  • Garnek o średnicy 16 cm o płaskim dnie, przeznaczony dla kuchenek indukcyjnych. Postawiony na polu indukcyjnym o średnicy 18 cm i mocy 1200 W (1400 W dla funkcji Booster)
Podobnie jak w poprzednim doświadczeniu, oba naczynia zostały napełnione wodą o objętości 0,5 l; zmieniła się tylko temperatura początkowa - obecnie wynosiła 15°C. Jest to z pewnością czynnik, który zwiększył koszt gotowania w czajniku względem wyników uzyskanych w doświadczeniu sprzed ponad roku.

Doświadczenie polegało na równoczesnym włączeniu zarówno czajnika jak i pola płyty indukcyjnej na pełną moc i zmierzeniu czasu jaki upłynął od tego momentu do zagotowania wody. Następnie garnek użyty do pomiaru został schłodzony do temperatury początkowej i ponownie wypełniony wodą, a następnie postawiony na zimnym polu indukcyjnym, gdzie nastąpił drugi pomiar przy włączonej zwiększonej mocy płyty indukcyjnej.

Wyniki przedstawiają się następująco:

RodzajCzas [s]Zużyty prąd [kWh]Koszt [gr]*
Czajnik elektryczny980,074863,4780
Indukcja2170,072333,3606
Indukcja+Booster1880,073113,3967
* Przyjęto koszt jednostkowy 0,4646 zł/kWh, czyli identycznym jak w poprzednim doświadczeniu.

Wnioski dowodzą, że nieznacznie oszczędniej jest gotować z wykorzystaniem płyty indukcyjnej, przy czym nie warto stosować funkcji Booster. Prawdopodobnie idealne pokrycie średnicy garnka z średnicą pola indukcyjnego pozwoliłoby na zwiększenie efektywności. Jednak warto zauważyć, że różnica to niecałe 4% na korzyść indukcji! Tak więc w tym przypadku gra nie warta świeczki, szczególnie, że moc pola indukcyjnego znacznie niższa od mocy czajnika zdecydowanie wydłużyła czas do zagotowania (co dodatkowo sprzyja większej utracie ciepła, a więc i energii). Być może różnica byłaby jeszcze większa na korzyść indukcji, gdyby zastosować czajnik o mniejszej mocy. Nie zmienia to faktu, że gotowanie na gazie wciąż jest najtańszą możliwą metodą!

Informacje o wpisie
Wpis czytano:80 409 razy
19,94/dzień
Ocena wpisu:
5,00 (50 oceniających)
(Kliknij właściwą gwiazdkę, by oddać głos)

Wróć

Komentarze (6)


Ładowanie komentarzy... Trwa ładowanie komentarzy...

Zobacz inne wpisy

ZobaczOstatnio dodanePodobne

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych a zakresie podanym w Polityce Prywatności.
 
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2024 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 17.07.2023 19:35
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw